Benvinguda
Benvinguts apreciats alumnes i famílies.
Aquest blog de la tutoria de 5è, neix amb la intenció de poder trobar un mitjà que ens posi en contacte i ens pugui servir per compartir les properes setmanes: activitats, treballs, música, fotografies...
Totes les aportacions seran ben rebudes.
No se ha insertado ningún vídeo
Antoine de Saint-Exupéry, el Petit Príncep
" - En canvi, el que jo cercava podria trobar-se a una sola rosa o dins d'un poc d'aigua...
- Segurament- vaig respondre.
II el Petit Príncep va afegir:
- Però els ulls estan cecs. "
Muhammad Alí
" Qui no té imaginació, no té ales "
Activitat de música de na Paula
Johann Wolfgang Von Goethe
Saber no és suficient; hem d'aplicar el que sabem, voler no és suficient; hem de fer.
CADA DIMARTS A LES 11'00 HORES VIDEOCONFERÈNCIA
AVUI HEM REALITZAT LA PRIMERA VIDEOCONFERÈNCIA.
No se ha insertado ningún vídeo
No se ha insertado ningún vídeo
LES LLEGENDES
Arriba Sant Jordi, una festa lligada a la història del cavaller Jordi, que va salvar la princesa d’un drac que se la volia cruspir. ¿Tot això és veritat o es tracta d’una història inventada? Ni una cosa ni l’altra: és una llegenda.
Les llegendes / MARTA CAYUELA COMENTA 0 GUARDA QUÈ SÓN? Les llegendes són històries que barregen elements inventats i reals. Ens parlen de llocs, persones o moments històrics que van existir, i hi sumen éssers fantàstics o fets prodigiosos. En el cas de la llegenda de Sant Jordi, per exemple, hi surt la vila de Montblanc, que és real, i un drac afamat menjadonzelles, que és imaginari.
PER QUÈ LES EXPLIQUEM? Les llegendes ens serveixen per explicar fets, llocs o costums. Per exemple, les llegendes sobre els ponts del diable que hi ha arreu de Catalunya són una manera bonica i fantasiosa d’explicar com es van construir aquests colossals aqüeductes.
QUANTES LLEGENDES HI HA? Milers. Cada poble, ciutat i país té les seves pròpies llegendes, i totes formen part de la seva cultura. Segur que al lloc on vius també se n’expliquen. En recordes alguna?
COM LES PODEM CONÈIXER? Les llegendes són històries que es transmeten per via oral o escrita. Dit d’una altra manera, ens les expliquen com si fossin contes, o se’n fan reculls en llibres perquè les puguem llegir. Les persones que es dediquen a recollir i escriure les llegendes d’un país s’anomenen folkloristes. Però com que les llegendes són de tothom, tots les podem escoltar, escriure, llegir i explicar.
ELS SECRETS DELS LLIBRES
LLEGIR ÉS APASSIONANT PERQUÈ ET FIQUES DINS D'UNA HISTÒRIA, I SENTS, PENSES I ACTUES COM ELS PERSONATGES. LLEGIR ÉS COM VIURE DUES VIDES: LA TEVA I LA DEL LLIBRE. LLEGINT ET POTS IMAGINAR EL PERSONATGES I ELS LLOCS COM VULGUIS. LLEGIR SEMPRE ET PROPORCIONA IDEES NOVES I T'OBRE LA MENT.
GEMMA LIENAS ( ESCRIPTORA)
Només perdura el que bastim amb esforç
Miquel Martí i Pol
ENVIA UN VÍDEO
Dissenya un vídeo on saludis als companys/es i ens mostris el teu dia a dia a casa. Els podeu enviar a abujosa@educaib
ELS NOSTRES TREBALLS
L'hort de na Llucia
Sabies que...
Un virus anomenat covid-19 ha provocat aquest confinament i l'aturada de les classes i molta activitat econòmica. Són molts els vídeos i les informacions que ens arriben, moltes d'elles sense cap tipus de fonamentació científica. Cal contrastar les informacions abans de fer difusió.
A mesura que van passant els dies de confinament, a casa , segur que experimentes diferents sensacions o sentiments: alegria, angoixa, por, frustració...
Dins les rutines diàries et propòs cercar un espai tranquil, on puguis desconnectar de renous i de distraccions. Pots posar alguna música molt suau i fins i posar objectes o alguna olor que et relaxin.
Et farem propostes que millorin la teva atenció plena.
COMENÇA RESPIRANT
Què passa quan respirem? Ens ajudarà a... Relaxar-nos Estar atents Temps aproximat: 5-10 min Nivell: Inicial Amb aquesta pràctica no farà falta aprendre a respirar, sinó que posarem el focus a estar atents a la nostra respiració, perquè tot i que sempre estem respirant, quasi mai ens n’adonem. Per començar demanarem als infants o adolescents que facin unes quantes respiracions fortes i profundes i, nosaltres les farem amb ells. Tot seguit els direm que vagin respirant amb normalitat (al ritme natural de cadascú), donant l’opció de tancar els ulls, sentint la respiració i fixant-nos en l’aire que entra i surt. Intentarem estar així un minut, en silenci, en calma i participant. A continuació, tal com estiguem tots, aixecarem una mà i la posarem sota el nas per notar l’aire quan entra i quan surt. Després la posarem damunt el pit, per experimentar quines sensacions notem i, per acabar, farem el mateix però posant-la a la panxa. Entre cada sèrie de respiracions (nas, pit i panxa) farem dues o tres respiracions profundes i les deixarem anar, per a tornar a la nostra respiració normal. Els direm que “a poc a poc” poden anar obrint els ulls (el que els tinguin tancats), deixant les mans on estiguin més còmodes, i els preguntarem: què passa quan agafem l’aire?, i quan el deixem?, qui ens vol explicar el que ha notat? Els explicarem que si estem atents a la nostra respiració, cada vegada que agafem aire i el deixem anar, notarem moviments a diferents parts del cos.
La mar o el mar sempre han fascinat a grans i petits.La literatura, la música, la pintura i les altres branques artístiques s'inspiren en històries, personatges, lloc que tenen relació amb la mar. Necessitam les teves aportacions per fer un fons documental de la mar. Envia poemes, lletres de cançons, fotografies, contes, bibliografia de llibres... sobre la mar. Teníem un repte pendent: Recitar la lletra del poema vestida de nit.